Software developer

Verbetert jouw software de toekomst?

Overzicht

Specialisme
Uitdaging
Zelfstandigheid
Oplossingsgerichtheid

Details

Niveau

MBO 4

Duur

3 jaar

Methode

BOL

Locaties

Almere

De software developer

Als software developer bedenk en maak je computerprogrammas. Denk aan apps, games en websites. Je zorgt ervoor dat ze goed werken. Je houdt ook in de gaten of bestaande programmas goed blijven werken of moeten worden uitgebreid.

Je werkt in een team met andere ontwikkelaars en collegas. Je kunt jouw werk goed presenteren en uitleggen. De software developer is klantgericht, kritisch, analytisch, inventief en flexibel. Hij/zij kan goed samenwerken in multidisciplinaire teams en communiceren met mensen op alle niveaus.

Hij/zij werkt nauwkeurig, heeft doorzettingsvermogen en kan goed omgaan met tijdsdruk. Het juist interpreteren van gegevens is voor de software developer van groot belang, evenals probleemoplossend en bedrijfsgericht denken. De software developer moet initiatief kunnen nemen en goed onderbouwd kunnen adviseren en organiseren binnen de richtlijnen van het bedrijf.

Je toekomst als developer

Na de opleiding heb je een goede kans om aan de slag te blijven bij je stage of werkplek. iMpire heeft afspraken met de werkgever om jou na het positief afronden van je opleiding en bij wederzijdse tevredenheid een baan aan te bieden. Je hebt namelijk een grote dosis werkervaring opgedaan, waar menig werkgever om zit te springen.

Daarnaast kan je ook doorstromen naar het hbo. Ook kan je aan de slag in het werkveld. Bij het opstellen van de MBO-competenties is rekening gehouden met dit loopbaanperspectief.

De vakken

Loopbaan & burgerschap

Een vervolg op maatschappijleer.

Programmeren

Verdiep je in een stroming of programmeertaal.

Nederlands

Lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Rekenen

Wordt klaargestoomd voor het rekenexamen.

Engels

Lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Keuzedelen

Programmeren van games, frontend development / design & digitale vaardigheden gevorderd.

Hoe ziet je stage er uit

De opleiding heb je in 3 soorten, de BOL, de BBL en de derde leerweg (OVO). Als je kiest voor de BOL-opleiding ga je 3 dagen naar school en loop je 2 dagen stage. Als je kiest voor de BBL-opleiding, dan ga je 1 dag naar school en werk je 4 dagen. Wanneer je een verkorte opleiding volgt op basis van de ‘Derde leerweg’, zijn er géén verplichte lesuren en stage-uren. Het uiteindelijk aantal stage-uren is afhankelijk van je eerder opgedane ervaringen. 

Tijdens deze opleiding word je voor een groot deel opgeleid door een werkgever. Je komt dus direct in aanraking met de praktijk. Naast je stage of werk kom je naar school voor theorielessen, maar bij de BOL ben je zo’n 40% van de tijd op je stageplek te vinden. Bij de BBL ben je ongeveer 70% op je werkplek te vinden. 

Bij de derde leerweg OVO zijn er geen eisen gesteld aan het aantal contacturen. Hier kun je nog veel meer zelf je eigen studie plannen. De ervaring leert dat, wil je in 2 tot 3 jaar klaar zijn, je rekening moet houden met::

Een dag les op school. Een á twee dagen studeer je thuis. 

Het leertraject

Leer aan de hand van project requirements tijd in te schatten voor werkzaamheden en wat er allemaal bij komt kijken.

Iedereen wil natuurlijk een mooie (web)applicatie, game of website. Benut je creatieve skills door dit te ontwerpen.

Aan de hand van de planning en ontwerpen ga je aan de slag met het realiseren van de software, dit kan een mobiele app, game, website of een computer programma zijn.

Werkt de software wel goed? Dit moet natuurlijk getest worden, ga de functionaliteiten af en vindt de bugs!

Bugs mogen natuurlijk niet voorkomen in software, daarom is het altijd goed om te blijven verbeteren, dit gaat hand in hand met testen en ontwerpen.

Schrijf je nu in voor de opleiding!