Dienstverlener helpende zorg

Help de hulpbehoevende.

Overzicht

Specialisme
Uitdaging
Zelfstandigheid
Oplossingsgerichtheid

Details

Niveau

MBO 2

Duur

8-12 maanden

Methode

BBL

Locaties

Almere

De helpende zorg dienstverlener

Als Dienstverlener Helpende Zorg en Welzijn kom je in aanraking met mensen die op vele gebieden jouw hulp nodig hebben. Je helpt mensen bij bijvoorbeeld huishoudelijke, verzorgende of recreatieve activiteiten. Ook ondersteun je mensen die bij de hulpvrager betrokken zijn zoals mantelzorgers.

De mensen met wie je te maken krijgt zijn allemaal anders; ze variëren in leeftijd, cultuur en levensstijl. Of het nu gaat om het verzorgen van mensen, huishoudelijke taken, het klaarzetten van ruimtes, kennis van internetvaardigheden, het uitvoeren van de administratie, veiligheid, onderhoud, voeding of catering: jij bent van alle markten thuis. Als Dienstverlener Helpende Zorg en Welzijn ben je breed inzetbaar.

Je kunt aan de slag bij mensen thuis of bijvoorbeeld in een zorginstelling, bij een sportaccommodatie, een buurthuis of een dagopvang.

Je toekomst in de zorg

Na de opleiding heb je een goede kans om aan de slag te blijven bij je stage of werkplek. iMpire heeft afspraken met de werkgever om jou na het positief afronden van je opleiding een baan aan te bieden. Je hebt namelijk een grote dosis werkervaring opgedaan waar menig werkgever om staat te springen.

Daarnaast kan je doorstromen naar MBO 3 Zorg en welzijn.

De vakken

Loopbaan & burgerschap

Een vervolg op maatschappijleer.

Verzorging

Leer de ins en outs van verzorging en wat daar bij komt kijken.

Nederlands

Lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Rekenen

Wordt klaargestoomd voor het rekenexamen.

Engels (OPTIONEEL)

Lezen, schrijven, spreken en luisteren.

Keuzedelen

Helpende plus, Voeding & hospitality en inspelen op innovaties.

Hoe ziet je stage er uit

Een beroepsopleiding kan niet zonder de beroepspraktijk, daarom volg je een deel van jouw opleiding bij een bedrijf of instelling. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens de BPV word je begeleid door je persoonlijke coach (van school) en een praktijkopleider (van het leerbedrijf). Voor iedere BPV-periode worden afspraken gemaakt wat je gaat doen, welke eisen gesteld worden aan de BPV en hoe de BPV beoordeeld wordt. Dit staat allemaal beschreven in het BPV-werkboek dat je tijdens de opleiding ontvangt. 

De BPV bestaat uit 2 onderdelen: 

Beroepshouding wordt beoordeeld door je Praktijkopleider en je persoonlijke coach. Hierbij wordt gekeken hoe je tijdens je stage hebt gefunctioneerd (ben je op tijd, werk je hard, werk je nauwkeurig, ben je nieuwsgierig, het totaal aantal BPV-uren etc). Vakmanschap wordt beoordeeld door je Praktijkopleider en vakdocent. Hierbij wordt gekeken of je praktijktaken goed kunt uitvoeren en of je het dienstverlenende proces van jouw stagebedrijf begrijpt. Bij goed functioneren krijg je betaald en bij het behalen van je diploma heb je uitzicht op een baan. 

Om je diploma te behalen, heb je ook een voldoende beoordeling nodig voor de BPV. Het kan zijn dat je een aantal examens aflegt bij het bedrijf waar je de BPV uitvoert. Dit staat los van de beoordeling van de BPV.

Het leertraject

Draag bij aan een gezamenlijk resultaat door optimaal af te stemmen tussen je eigen kwaliteiten en die van je groep of collega.

meet hoe je vakkennis en vaardigheden toepast in je werk.

Neem de tijd om ontwikkelingen in je vakgebied te bespreken met studiegenoten en docenten.

Verdiep je in ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Leer de juiste tools te gebruiken om de klus te klaren.

Leer hoe je de kwaliteit van de werkzaamheden zo hoog mogelijk kan houden.

Leer om te gaan met protocollen en procedures zodat je altijd weet wanneer je wat moet doen.

Schrijf je nu in voor de opleiding!